Thursday, November 27, 2014

ARRGGHHH !!!!! AKU FUTUR !!!!


#Dalam grup wasep#
*Zakuan left*
Khairi: Weh..knp Zakuan leave grup..?
Amir: Aik..pelik tuh...Zakuan knp..??
Ammar:Hmm...tak pe...nanti ana try contact dia..tnye knp..
               ********************************************
Ammar: Salam Wan...kau apa khabar..?
              Sihat..?
               ;)
"aik...kat status..ade je seen...tadi on9...hmm..awat dia x balas pun wasep aku ni...tak pernah-pernah pulak dia macam ni...hmmm..something wrong somewhere ni..."
******seminggu kemudian******
Zakuan: W'salam...Alhamdulillah...aku sihat....
Ammar: MasyaAllah...                         
lama aku tunggu kau balas...Rindu bro..
Ingatkan dah lupe kat aku..                  
Zakuan: Eh..mane ade aku lupe kau...it just...
         Aku bz sket...
Ammar: Amboih...bz kalah PM nampak..
Erm...btw..aku nak tnye..       
Weekend ni kau free tak..?     
Zakuan: Weekend ni..?
         Knp ek..?
         Hmm..aku free kot...
         insyaAllah..
Ammar: Haa..klu gitu..elok la...          
Aku nak ajak kau jogging...    
Kte g tasik Shah Alam..          
Boleh..?                                
Zakuan: InsyaAllah..boleh...
           Dalam pukul 7 pg kte jumpe
           kat pintu 1..
Ammar: Hokeh..bereh....                      
InsyaAllah nnt jumpe..           
********************************************************************************
"Assalamualaikum sheikh...makin hensem kau sekarang.."
"Aish kau ni Ammar...aku biasa-biasa je...Kau nampak segak skrg.."
"Haha..dah la..kalau nak ikot sesi puji memuji ni..sempai matahari terbenam pun tak sudah..Hmm...da lame tak work out ni...jom kita try 2 round dulu.."
"hahaha...ok ok..jom..."
****************************************************************
"Pergh...poyo je kau Ammar..konon da lame tak work out...ale-ale kau yang kasi pecut...aku ni semput nak kejar kau !"
Dalam kemengahan Zakuan cuba berkata..
"Hahaa..aku saje je nak test power...Fuhh..penat...Jom duduk kat kerusi depan tu....penat woo..."
Mereka jalan beriringan ke tempat yang dimaksudkan Ammar..
Ammar kelihatan menarik nafas panjang dan dalam...lalu dihembus keluar...
"Aish sheikh....ada masalah ke..?"
Zakuan bertanya....
"sebenarnye...aku ade bende nak tnye kau ni wan..."
Zakuan di sebelah dah buat muke pelik kerut tak seribu..
"Kenapa..?"
"Hmmm...aku nak tanye...kau ade masalah ke Wan..? Tetibe je kau jadi silent..Grup pun kau leave...Kalau ade probs jgn simpan sorang-sorang bro..."
Sepi.....
"Aku tak de pape la Ammar..kau ni..memandai je buat spekulasi..."
"Oitz..kau ingat kau ghetis ke sampai aku nak buat spekulasi bagai..
Hmm...Wan..kite ni bukan baru berkawan...Aku da kenal kau macam mane..
Dan..what had happened ni....This is so not you la bro.."
Zakuan pandang jauh ke tengah tasik..
"Hmmm...aku bukan saje-saje nak silent or leave grup tu...Hmm...entah la..aku un tak tau..."
"Lek r bro...ko boleh cite pape je kat aku...Kate sahabat..."
"Tapi..dalam situasi ni kau tak faham der...Aku rase cam...hmm..entah la..aku sendiri pun x tau nak describe cane...Hmm...somehow aku rase cam jauh...Aku tak tau la kenapa...Aku rase cam tak layak nak duduk skali ngan korang semua pun ye jugak...Rase tak de kekuatan untuk terus bergerak...Rase macam ade something yang hilang....."
Jeda...
Zakuan toleh pandang Ammar...muka mohon simpati dan pemahaman si sahabat..
"Hmm...cane ko boleh sampai rase camtu Wan...?"
Dongak ke langit...
"Aku pun tak tau...Semuanye celaru...Mungkin..aku try utk cari diri aku dengan menjauh..."
"...mungkin....."
Zakuan umpama berkata kepada dirinya..Jelas terpancar riak keresahan..
"Parah ni Wan...mungkin ke kau ni ade tanda-tanda nak futur ni...."
Lambat Zakuan menoleh...sekilas kemudia..pandangan dilontar jauh ke dasar tasik..
"Entah la Ammar...tu pun...Mungkin jugak....."
Ammar menepuk bahu Zakuan..
"bro...awat hang lagu ni...Kite dari awal lagi dah sama-sama dalam jalan ni...Derr..jalan dakwah ni...mmg la susah..x dek nye red carpet penuh dengan bunge ros terbentang depan mata....Kot red carpet penuh duri dari bunga ros ade la..."
"Ammar..aku rase aku perlu masa untuk bersendirian.."
"Dan kau rase dengan menjauh tu kau akan kembali normal...? kembali semangat? and at the end kau akan jumpe balik diri kau yang kau kate hilang tu...??"
Bagai peluru berpandu Zakuan diterjah dengan soalan unexpected Ammar tu..
Dengan muka lesu Zakuan menjawab "Mungkin......"
"Bro...aku rindu sahabat aku Zakuan yang penuh semangat...bukan yang lemau macam ni....Kau yang introduced kat aku jalan ni...ale-ale kau pulak nak tinggalkan...Kau jugak yang kate..kita tak boleh lemah..kalau kite lemah...ummah kat luar sane tu macam mane dowh..."
"Weh..Zakuan...kalau kau rase menjauh dan bersendirian tu lebih baik....cer ko selak selak sket folder dalam otak tu...Dulu...mase Khairi ttibe left grup pastu dia kata dia nak undur...Kau yang pergi jumpe dia..kau yang pujuk dia...kau yang tarik balik hati dia...kau kate..kite dalam jalan dakwah ni tak boleh sendirian...sebab kita ni umpama sekawan kambing yang sentiasa diperhati oleh serigala...Kalau duduk ramai-ramai at least serigala payah nak attack..kalau dok sorang-sorang..sama la macam kau yang offer diri kau untuk di ngap oleh serigala tu..."
"Aku just ulang balik je ape yang kau cakap...Hmm..sori la..mungkin aku ni macam mendesak...."
"Ammar...kau tak faham situasi aku...Kau tak dek kat tempat aku...You're not in my shoes..."
"Yup..mungkin aku tak faham kau...Maaf aku bukan sahabat yang baik...
Tapi...Allah Maha Memahami...cer ko bukak 61:04..."
Dengan muke stress kerana diasak oleh Ammar..Zakuan mengeluarkan smart phone dia...Quran lite apps dibukak...
"Hmmm...61:04...."
Muka Zakuan seperti orang baru bangun tidur yang terus kene penampo..
Perlahan Zakuan membaca terjemahan..
"Sesungguhnya Allah mencintai mereka yang berperang di jalanNya dalam keaadan bersaf (yang tersusun) seperti bangunan yang tersusun kukuh.."
Satu keluhan kedengaran keluar dari mulut Zakuan..
"Allah..."
"See...bro..tengok tu...Tu kan surah yang kite kne hafal dulu...Hmm..kat situ..Allah da berfirman...Dia da mention awal yang Dia suka kita ni dok dalam kumpulan untuk tegakkan Islam...Mane ade saf tersusun kalau sorang je yang ade kat situ der.."
Mata Zakuan kelihatan berkaca...
"Come on la Zakuan..bangun bro...please...Kau ingat dengan cara kau silent cani...kau akan ok ke..? Kami sahabat-sahabat kau ni risau tau tak...Kita start dalam jalan ni sama-sama...tak kan separuh jalan kau nak tarik diri dah...Aku tak suke la...Aku nak start sama-sama...akhir pun sama-sama...Dan..aku tak nak ending jalan ni kat dunia...Aku nak jalan ni ending dia kat Syurga nanti.."
"Kalau kau jatuh...kami sahabat-sahabat ade untuk bagi kau tali...tarik kau bangun balik..tapi..cane kami nak tarik balik kau kalau kau sendiri yang abaikan tali yang kami hulur tu..Kami pulak..lepas hulur tali tu...kami bukan dok diam ja...kami ternanti-nanti kau sambut tali tu...risau...resah..gelisah...semua kami rasa...Kami takut kalau jadi apa-apa kat kau...Sebab...kami sayang kau..."
Suara Ammar kedengaran serak menahan sebak..
"Sebab kami sayang kau Wan....."
Zakuan angkat muka...Jelas raut mukanya merah menahan sebak...Mutiara mahal milik diri akhirnya gagal di tahan agar tidak mengalir.
"Thanks bro...aku just tak faham kenape aku jadi camni...Aku tak tau cane aku boleh lupe semua tu...Aku...er...Just out of my control..."
"Istighfar Wan....banyakkan istighfar...Allah tgh uji kau...Syaitan plak takkan pernah stop pasang perangkap...Allah tau kau kuat...dan...yup...kau kene kuat!."
"Thanks Ammar...Thanks sbb kau sanggup polish otak aku ni....Aku tak tau berapa lama lagi aku akan camni kalau kau tak de....Aku rase lose...aku rase kosong.."
"No biggie bro...Pape pun...jom reset balik niat...btolkan niat...Jalan dakwah ni mmg pahit..perit...sebab..."
Zakuan yang menunduk memintas
"Sebab balasan dia syurga yang tak terbayang even dikumpulkan dengan nikmat seluruh dunia ni..."
Ammar menarik Zakuan dalam dakapan..
"Janji bro...jgn nak futur-futur lagi....jangan tinggalkan aku sorang-sorang dalam jalan ni...aku tak kuat untuk berdiri kat sini tanpa kau sahabat..."
*tears*
"insyaAllah...May Allah give us strength...Thanks bro..."
****************************************************************
Sekadar perkongsian...
Yup...jalan dakwah....pasti akan banyak mehnah dan tribulasi...
No doubt...  
Kalau riang ria suka jiwa je spanjang tempuh jalan ni..that must be something wrong somewhere...
Ambil ini sebagai salah satu pengajaran...
Ingat...sejauh mana pun kita menjauh...pasti akan ada doa yang dikirimkan oleh sahabat-sahabat...Pasti akan ada desahan rindu terhadap ukhwah yang terbina...
Dan..jangan menjauh dan menyendiri terlalu lama...sebab pasti akan ada serigala yang sedang menanti mangsa...

0 comments:

Post a Comment

Komen anda..