Friday, June 8, 2012

[Tips] How to Overcome Hardship

Click here for the original article from ProductiveMuslim

















































Bila  memerlukan sesuatu untuk menjadikan diri lebih produktif, sila la jalan-jalan ProductiveMuslim.com. Sangat sesuai bagi sesiapa yang mahukan tips dalam bentuk 'dot points' (seperti saya =D ). Senang nak dapatkan point penting dalam masa yang singkat... :)

  1. Salah - very important! kalau tinggal ni, pincang la yang lain. perbaiki yang wajib, tambahkan yang sunat
  2. Sadaqah - dapatkan sesuatu yang diingin dengan cara bersedekah. untuk dapatkan sesuatu yang berharga dalam hidup, berilah apa yang berharga dan disayangi juga. 
  3. Fajr - kalau no 1 ok, yang ni mesti ok juga InsyaAllah. cuma nak tambah, elakkan tidur selepas subuh. dan jangan tinggal dhuha. 
  4. Quran - pastikan setiap hari baca dan tadabur. kalau malas dan nak cepat macam mana pun, baca juga sikit supaya momentum itu kekal.
  5. Goals - no goals, no achievements. tiada gol, tiada jaringan. bukan untuk menunjuk pada orang lain, cukup antara diri sendiri dan DIA. banyakkan baca dan tengok video motivasi
  6. Faith - tiada ni, tiada la guna berada di dunia. kerana pastinya menyesal bila di akhirat nanti. selalu la ingat mati supaya diri sentiasa semangat untuk menguatkan iman. lakukan apa sahaja sehabis baik untuk membentuk diri menjadi muslim sejati
  7. Doa - the most very important and highly recommended. jangan pernah tinggal dan merasakan diri hebat untuk capai sesuatu itu. orang lain mungkin tak tahu kita ego atau tak, tapi Allah tahu. ini antara urusan yang paling ikhlas dan penuh rahsia antara hamba dan Penciptanya. tiada siapa yang tahu seseorang itu berdoa atau tidak, apa yang didoakan dan samada dia yakin dengan Allah atau tidak dalam doanya.


Salam Produktif Muslim...




0 comments:

Post a Comment

Komen anda..