Thursday, September 8, 2011

Infection

*ada setengah jam untuk menaip dan berkongsi ilmu. so, sila menulis dengan cepat!*

Cryptococcus neoformans
 Saya baru selesai discussion session minggu ini untuk topic Fungal Infection dan case study yang dipilih oleh lecturer terbabit adalah tentang fungi yang bernama Cryptococcus neoformans. Agak menarik sebab fungi ni akan menyerang dengan merbahanya kepada pesakit AIDS. Dan kebanyakan kes berlaku di Africa. Kenapa pesakit AIDS? Kenapa Africa? Apa yang pesakit tu alami? Apa treatment yang ada?

Tunggu dulu. Nanti saya kongsikan. Sebab baru dapat topik tadi, so kami ada masa seminggu untuk prepare presentation dan 2 minggu kemudian kena hantar essay. Nanti saya kongsikan bilamasa saya dah start berurusan dengan assignment ni. Agak suka, sebab melibatkan AIDS. Saya agak suka topik AIDS ni.. :D

Sebelum sesi discussion topik C.neoformans ni tadi, saya dah submit essay untuk topik sebelum ini, iaitu pasal  outbreak of E.coli infection  in Germany awal tahun ini, 2011. Topik ini pun menarik jugak sebab outbreak tersebut tersangat baru. And I think the outbreak is still  going on at the Europe countries. Opps.. lupa nak bagitahu. E.coli adalah bacteria dan C.neoformans kat atas adalah fungal.  Mereka berbeza species. Ini sangat penting untuk researchers.


Siapa di antara sahabat yang pernah alami diarrhea atau bahasa mudahnya cirit-birit? Mesti pernah kan? Tipu kalau tak pernah. Dan kalau nak tahu (bagi yang tak tahu), cirit-birit itu disebabkan E.coli infection. Tapi E.coli ni banyak strains (means banyak jenis). Mungkin cirit-birit yang biasa dialami itu disebabkan strain E.coli yang biasa je. Tak akan menyebabkan masalah-masalah kesihatan yang lebih teruk. Paling teruk pun, kena masuk air sebab banyak kehilangan air. Tapi, jangan main-main andai cirit-birit itu semakin teruk dan serius. Apa yang berlaku di German itu adalah kes diarrhea yang boleh membawa kepada bloody diarrhea, acute renal failure, haemolytic anaemia and thrombocytopenia and if the case getting worse, the patient will die. Ini serius! Ya, serius. Dan yang memeningkan researchers jugak adalah kerana E.coli strain yang menyebabkan outbreak di German dan negara sekitar itu adalah jenis strain baru yang lain dari kes-kes sebelum ini. Jangan main-main dengan geng-geng E.coli. They are small and very-very small and tiny but they can kill so many people in just one outbreak.

Maafla, saya rasa saya tak perlu kot terangkan virulence factors, epidemiology dan pelbagai lagi microbiology terms, seperti, Shiga-toxin, SepA, SigA, Pic, SPATEs, dan sebagainya.

Sebelum saya berhenti dan ke kelas, saya nak sampaikan mesej yang 'musuh-musuh' kita di sekeliling sentiasa akan cuba cari pelbagai jalan untuk 'jangkiti' kita. Apa perlu kita buat? Tak akan selamanya nak tunggu 'dijangkiti' dan tunggu masa akhir hayat? 'Aku dah terjebak, nak buat macam mana lagi?' Atau nak tunggu orang lain yang tolong perbaiki kita dan sembuhkan kita? Kita? Bila lagi nak cari jalan untuk elak dari 'dijangkiti'? Dan bila lagi kita nak sama-sama tolong orang lain untuk disembuhkan?

Maksud 'infection' yang saya tulis kat atas adalah 'jangkitan jahiliyah'.

Kita perlu belajar macam mana jahiliyah boleh mnyerang dan apa kita perlu buat untuk elak dari terjebak dengan jahiliyah itu.

Cepat! Selamatkan diri masing-masing dan sambil-sambil tu fikir-fikirkan jiran sebelah.  ^_*

gtg! kelas kul 5...




4:50pm, 8 September 2011,
Social Science Library, UQ
....::: moga malam ni mampu bertahan nak siapkan asignments, plz, jangan pengsan awal sangat...huhu :::...














2 comments:

  1. Ok, ni pula maklumat pasal T-Virus.

    The t-virus (short for "Tyrant Virus") was a highly adaptable bioweapons-grade pathogen and the main component for the Umbrella Corporation in their biological weapons development program, created from an attempt to weaponize the Progenitor virus for military use and application. The t-virus became the basis for the majority of Umbrella's research. It inherits the genetic modifying properties of the Progenitor virus and drastically improves on them. The very first strain of the t-virus was created by Dr. James Marcus. Research was then taken over by William Birkin and progress excelled at the Arklay Laboratory. To date, there are now countless variations and strains of the virus and it remains one of the most developed viral strains of Umbrella.

    T-Virus tu infection dlm filem Resident Evil. Hehehe... :D (Terlalu banyak tgk filem). Gurau sja!

    Kanser/Tumor di otak ada penawarnya ka?

    ReplyDelete
  2. nice sharing... :p

    sjujurnya, sy x lyk nk jwb soklan tu... sbb bkn pakar dlm bdang ni...

    tp stkt sy tahu n brkongsi shj la ye...
    utk kanser/tumor mmg ada drug trntu yg bleh dguna utk treat patient... sy lupa nama drug utk tumor tu. tp dktor akn tgk stage tumor tu jgak... pastu ade yg jlani kemo.. sume tau je kot kn? specifically utk soklan cik ikhwan psl tumor otak, saya rasa sama je.. bagi drug n kemo.. depend pd stage tumor tu.. tp otak sllunya lagi severe... rasanya phm je kn kenapa... n actually ade je researcher tgh wt research utk cure brain tumor, kt UQ ni pun ada kl x slh, tp tula, kl cik ikhwan rajin nk ambil tahu pasal drug development, mmg mkn masa yg lama n its very expensive utk kluarkn satu2 drug d psran... byk je drug yg rejected kt stage 1 lg n x leh nk cont to clinical stage... pastu bkn sng researcher tu nk study psl tumor ni cmne? drug cmne lak yg ssuai? ade side effect x? plbagai la....

    ksmpulannya, bila dtnya pnawar tu saya x pasti la cik ikhwan... sbb pnwar tu mcm confirm sihat n pnyakit tu dh x dtg dh.. hurmm, rasanya, mcm tak ada lagi la kot, medically...

    ReplyDelete

Komen anda..