Friday, August 5, 2011

Hendra Virus (vs) 'J Virus'

Hendra Virus

- Hendra Virus -
Assignment 'pembuka majlis' saya untuk semester ini adalah presentation and essay about Hendra Virus. Hendra virus adalah isu hangat di Brisbane khususnya, dan Australia amnya. Tak hairan kalau sahabat di Malaysia dan negara-negara lain tidak mengetahui isu ini. Tapi bagi sahabat di Australia yang mengikuti berita di media Australia akan mengetahui isu ini.

Apa masalahnya?

Hendra virus tetiba menyerang kuda-kuda Australia dengan seriusnya. Hal ini menyebabkan researchers kepeningan. There is no vaccine for this virus! In other words, there is no cure for this virus! Yang menakutkan adalah virus ini boleh merebak dari kuda kepada manusia. Dan boleh menyebabkan kematian. Tapi buat masa ini, tiada lagi kes jangkitan antara manusia dan manusia. Antara yang menjadi masalah berkaitan virus ini adalah ianya virus level PC4 lab. PC4 lab hanya ada dua sahaja di Australia (Malaysia cam tak ada.. =_=). Ini menyukarkan lagi research berkaitan virus ini. Dan sebenarnya virus ini berasal dari kelawar ataupun nama omputihnya adalah flying fox. Tapi yang menariknya, kelawar yang ada virus ni relax and cool je (maksudnya tak ada clinical effect), tapi bila virus tersebut menjangkiti kuda dan dari kuda boleh menjangkiti manusia, horses and human will be affected and develop many symptoms and most probably might lead to death.  The simple way to explain the virus transmission is : bats --> horses --> human. Till now, there is no evidence yet about human to human transmission.

Macam mana boleh berjangkit?

Virus ini bergerak dalam kenderaan jenis 'saliva' and 'urine' (in general). Example scenario is like this. The bats might urinated at their favourite trees (yes! they do have their favourite trees). Then, horses might come to that tree area and play or do whatever they want to do, and let say they have wounds, so the viruses from the bats urine might happily go into the new house (read: host). They will enjoy their life in the new house and developing and move around via blood stream. Suddenly, the lovely trainer of the horse who love to do this weird thing, put his hand into the horse throat. And of course, his hand might have a bit scratches for doing so. And thats it! The hendra virus who found new nice and lovely house will choose to migrate to the trainer's bloodstream. Yeehaaa! They said.  Then, both horse and its lovely trainer will get sick.

Apa yang 'menarik'?



'Menarik'nya adalah virus ini adik-beradik dengan Nipah virus dekat Malaysia. Sahabat ingat lagi tak kes JE dari khinzir satu ketika dahulu di Malaysia? Masa tu, researchers ingat Japanese Encephalitis (JE) virus yang sedang membiak tapi kemudiannya mereka sedar pasal Nipah virus. Characteristics and Taxonomy for both Hendra and Nipah are almost the same. Sekarang ni researchers banyak rujuk study pasal Nipah sebab tak banyak rujukan pasal Hendra. So, orang kat Malaysia terutamanya peniaga dan penternak 'cik pink' tu sila berhati-hati. Kot-kot la adik-beradik ni ada worldwide communication (Virus facebook ke?) untuk sama-sama buat revolusi. ngeee :D JK!

'J Virus'

Saya suka kaitkan virus dan bacteria dalam kehidupan seharian. Dan saya terima mereka sebagai sebahagian daripada populasi penduduk Bumi. Wah!.... Layan je la ea.. :D

Kalau belajar genetics and genomics of viruses, kita akan dapat tahu yang mereka ni sangat cepat evolve.  Sangat cepat! Sebab itu nak hasilkan satu-satu vaccine ambil masa yang lama. Baru je nak siap satu vaccine, 'cik V' tu dah evolve lain. Dah tak effective dah. Dan biasanya satu-satu vaccine yang berjaya lepas pelbagai stage sebelum dipasarkan tu, tak akan effective untuk selama-lamanya pun. Ada beberapa tempoh tertentu sahaja. Kemudiannya, vaccine tu dah tak ada effect sebab virus tu dah evolve and resistance to that vaccine.

Suka untuk saya kaitkan itu dengan jahiliyah di sekeliling kita. Ini la yang saya maksudkan 'J Virus'.... Jahiliyah Virus. Perasan tak, macam-macam revolusi jahiliyah yang berlaku di sekeliling kita? Mula-mula hiburan berbentuk itu, kemudian bila semua orang dah bosan dan lali, pastu pelbagai kempen pencegahan atau kempen anti-_____ dibuat, hiburan itu ditukar (evolve) bentuk lain pulak. Dan pada awal-awal 'serangan' J virus yang baru evolve tu, ramai la yang affected. Case rate increase rapidly! Pastu media heboh. Dari situ pihak-pihak yang terbabit akan mulakanlah siasatan. Jalan cerita kurang lebih sama dengan kes Hendra virus tu atau apa-apa virus pun la.

Tapi J virus ini lagi bahaya sebenarnya sebab ianya menyerang sesiapa sahaja yang bergelar manusia. Tak ada effect pun rasanya kalau dia serang kuda or 'cik pink' or apa-apa binatang dan pokok. Tapi yang bahaya adalah ianya menyerang manusia dan boleh berjangkit dari manusia kepada manusia. There is human to human transmission! Dan antara sebab paling susah nak cari 'vaccine' adalah kerana ianya menyerang dua organ penting ini iaitu HATI dan AKAL.

Agak-agak apa vaccine yang sesuai untuk J virus ni ea? Tanya la mana-mana Microbiologist or Biotechnologist, confirm diorang tak tahu apa jawapannya. Vaccine untuk Hendra pun tak jumpa lagi.. =_=

Tapi kalau tanya Microbiologist Daie mungkin dia akan jawab,

"Please protect yourself from the J Virus with ISLAM, the true Islam, not the fake one"

(^__________^)

Ya, sahabat. Itulah yang boleh selamatkan kita dari J virus. Tapi pastikan ISLAM yang sebenar bukannya islam tiruan yang mudah ditembus masuk J virus. Guna pakai Islam yang sebenar dalam seluruh kehidupan kita. InsyaAllah hati dan akal akan selamat dari serangan J virus ini.



Jom jadikan musim pesta ibadah (baca: Ramadhan) ini sebagai salah satu cara kita untuk menguatkan pegangan kita dengan Islam demi menjaga hati dan akal daripada diserang. Kalau pernah diserang, jom jadikan bulan ini sebagai titik permulaan untuk bersihkan balik hati dan akal. Puasa hati dan puasa akal. Dan anggota-anggota lain juga. Tak perlu pergi hospital atau farmasi pun untuk cari vaccine sebab tidak dijual di mana-mana, tapi carilah vaccine tersebut dalam amalan kita seharian. Bukak Quran dan baca, tadabbur, hafal. Bukak buku bermanfaat, baca dan amalkan serta sampaikan. Bukak akaun bank dan transfer duit ke mana-mana akaun yang patut. Bukak purse/wallet, keluarkan duit yang lebih kegunaan seharian dan masukkan dalam tabung masjid. Bukak almari dan pilih serta pakailah pakaian yang menutup aurat. Bukak radio/ laptop/ mp3 dan dengarlah siaran/ recording yang bermanfaat. Dan pelbagai lagi yang boleh dilakukan kecuali BUKAK POSE dengan sengaja! Bagi yang tak sedar hati dan akal dia  diserang, berhati-hati kerana mungkin sahaja J virus tersebut sedang berada dalam *incubation period. Tak apa. Tak rugi pun kalau kita terus tingkatkan amalan kita supaya terus kuat untuk lawan J virus tersebut.

InsyaAllah, jom mulakan dari sekarang jika tidak pernah menyuntik vaksin-vaksin itu dalam diri. Moga Allah permudahkan untuk dilaksanakan niat sahabat itu.


*incubation period --> the virus is there but not showing any symptoms yet BUT can affect others!



Salam 5 Ramadhan, 12.39pm, 5 August 2011
BF, Brisbane
..:::sedang cuba untuk vaksinkan diri sendiri jugak. Moga Allah permudahkan, InsyaAllah:::..

2 comments:

  1. allahuakbar!
    best... kalau dilihat semuanya dengan pandangan agama, maka virus penyakit pun boleh dikait dengan virus agama yang menular dalam diri.
    terus istiqomah dalam pnulisn ye TZ!
    ;)

    ReplyDelete
  2. InsyaAllah murabbi...

    jzkk ^_^

    sekadar berkongsi 'berangan' saya dlm kelas :D

    ReplyDelete

Komen anda..