Sunday, November 21, 2010

Part 1: Isabella


Firman Allaw swt dalam Surah Al-Baqarah ayat 146: "Orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang telah Kami beri Al-Kitab (Taurat dan Injil) mengenal Muhammad seperti mereka mengenal anak-anaknya sendiri. Dan sesungguhnya sebahagian di antara mereka menyembunyikan kebenaran, padahal mereka mengetahuinya."
Hanya ingin berkongsi kisah Isabella di TZ. Kisah ini sebenarnya merupakan sebuah kisah dari novel yang telah berdekad usianya dan sayangnya sangat sukar untuk ditemui lagi. Dikarang oleh Maulana Mohammad Saeed Dehlvi di dalam bahasa Urdu. Pada 15 Ogos 1974 Rahm Ali Al-Hashmi menterjemahnya ke dalam bahasa Inggeris dengan judul ISABELLA. Selepas itu diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu pada Jun 1988 oleh Abdullah Hussain.

Kisah ini berkisar tentang perdebatan antara Islam dan Kristian. Dan watak utamanya adalah Isabella. Merupakan anak perempuan kepada ketua paderi pada masa itu. Isabella yang asalnya sangat kuat pegangan kepada Kristian, telah diberikan hidayah dari Yang Maha Esa untuk memeluk Islam setelah mendengar perdebatan hebat antara dua orang pemuda Islam dengan paderi-paderi Kristian termasuklah ayahnya yang merupakan ketua paderi yang paling dihormati di kawasan Cordova, Sepanyol itu. Dan pada bab terakhir nanti, Isabella sendiri yang dengan beraninya berdebat dengan wanita(rahib) Kristian mempertahankan Islam. Kisah yang sangat menarik sebagai iktibar untuk para mujahadah. Iktibar untuk kita semua yang kadang-kadang keliru untuk mencari hujah kenapa dan mengapa itu dan ini dalam hal-hal perbezaan antara Kristian dan Islam.


********************************************************************************


Part 1: Isabella

Di Bandar Cordova, negeri Sepanyol, terdapat sebuah taman yang amat terkenal kerana keindahan bunga-bungaan dan kesegaran tanam-tanaman di dalamnya. Kelihatan seorang gadis Kristian yang dikenali dalam sejarah sebagai Isabella sedang menikmati keindahan taman itu bersama rakan-rakannya. Dia adalan anak ketua paderi bandar Cordova dan baru berusia 17 tahun. Kecantikan wajahnya dan keanggunan perawakannya sering digambarkan oleh pemuda-pemuda yang mengenalinya sebagai jelmaan bidadari dari syurga.

Dalam masa dia bergurau senda dengan kawan-kawannya, terdengar olehnya suara dari sebalik rumpun bunga, orang bercakap tentang agama. Dia tersentak apabila orang di sebalik rumpun itu berkata , "...padahal paderi-paderi Kristian itu....." Isabella dengan kawan-kawannya lantas dengan berhati-hati memasang telinga.

Pada waktu itu, kedua orang pemuda itu kerana terlalu asyik dengan perbincangan mengenai agama Kristian tidak sedar bahawa perbincangan mereka sedang didengar oleh beberapa orang gadis Kristian.

Salah seorang pemuda itu berkata, "Saint Paul telah menulis di dalam salah satu suratnya bahawa hukum-hukum agama adalah satu kutukan dan Jesus Kristus telah datang untuk menyelamatkan kita daripada kutukan tersebut. Apakah makna kata-katanya itu, Maaz sahabatku?" Terdengar ketawa kecil kawannya.

"Umar sahabatku, engkau mahu aku menerangkan kepadamu, perihal paderi-paderi Kristian itu sendiri..."

Waktu itulah Isabella mendengar percakapan itu. Salah seorang kawan Isabella menyampuk dengan nada sinis," Sejak orang-orang Islam datang ke mari, agama kita diancam bahaya"".

"Diamlah! " herdik Isabella

"Nanti mereka tahu kita ada di sini". Sahabat Isabella terdiam sejurus mendengar kata-kata Isabella.

Tiba-tiba terlintas idea dalam kepala Isabella, "Bagaimana kalau kita minta pengakuan bertulis daripada pemuda-pemuda Islam ini, bahawa mereka bersedia untuk bersemuka dengan paderi-paderi kita. Dengan surat itu pula, kita boleh mendesak cendekiawan Kristian untuk berhujah dengan orang-orang Islam ini dan memaksa mereka memeluk agama kita."..............

Surat itu berbunyi :

" Maafkan saya. Saya telah mendengar dengan penuh perhatian perbincangan rahsia tuan-tuan itu dan oleh kerana kami juga berminat dalam masalah-masalah yang berkaitan dengan agama. Saya telah mendengar salah seorang daripada tuan ada mengatakan kepada temannya bahawa jika kami penganut Kristian dapat memberi penjelasan yang memuaskan tentang perhubungan antara hukum-hukum agama dengan kutukan, maka tuan bersedia memeluk agama kami. Tuan juga mahu mencabar kami (orang-orang Kristian) tentang hukum agama dan kutukan. Jadi, sebagai hamba Tuhan Jesus Kristus, kami dengan senang hati menyambut cabaran tuan dengan syarat tuan membuat pengakuan bertulis."

(hamba hina agama Kristian).Surat itu telah diserahkan oleh sahabat Isabella kepada Umar Lahmi. Agak terperanjat juga Umar kerana tiba-tiba sahaja anak gadis yang tidak dikenali menyerahkan surat itu.....Kemudian surat itu dibalas oleh Umar ...

"Kami mengucapkan terima kasih di atas susah payah nona dan kami bersetuju, jikalau sekiranya anggota gereja dapat memberi penjelesan kepada kami tentang dilema hukum-hukum agama dan kutukan dengan penjelesan yang memuaskan, saya dan kawan saya akan memeluk agama Kristian. Sila nyatakan tempat dan tarikh perbahasan ..."

(Hamba hina agama Islam)

(Umar Lahmi)


Part 2 bakal disambung.....0 comments:

Post a Comment

Komen anda..