Monday, November 29, 2010

Denyut Kasih Medik

Andai Tautan Hati berkisah tentang Asiah Yusra, seorang mujahidah, Denyut Kasih Medik pula berkisar tentang Dr As-Solihul Muslih, seorang mujahid. Dan penulis kedua-dua novel adalah pasangan suami isteri. Tautan Hati ditulis Fatimah Syarha manakala Denyut Kasih Medik pula ditulis oleh zauj beliau, Dr Farhan Hadi.

Saya rasa kebanyakan teman-teman yang mengambil jurusan medik akan berminat, akan membaca dan ramai juga yang telah membacanya. Maklumlah medik. Ada perkataan Kasih lak tu. ^__^. Namun bagi saya yang merupakan seorang budak biotech ni, Denyut Kasih Medik tetap ada aura nya sendiri. Mana tau 10 tahun lagi lahirnya "Derap Cinta Biotech" dari TZ mewakili muslim biotechnologist. =)). Berangan je la nih..

Denyut Kasih Medik merupakan kisah seorang doktor pelatih, Dr Muslih menjalani kehidupan sehariannya sebagai doktor muda. Hidupnya penuh bersyariat menjalankan tugas seorang hamba dan khalifah yang berperanan sebagai seorang doktor di wad, juga sebagai seorang kawan, juga sebagai seorang anak, tunang yang kemudiannya menjadi seorang suami. Perjalanan cerita penuh hikmah dan banyak diselitkan nota-nota tentang hukum fiqh perubatan, fiqh wanita dan fiqh cinta. Sejujurnya saya belum lagi menjumpai novel yang menyelitkan hukum-hukum fiqh sebegini dan ternyata sisipan nota-nota fiqh itu tidak mencacatkan jalan cerita sedikit pun. Malah membuatkan pembaca lebih memahami dan menerima sesuatu hukum itu berdasarkan rujukan ayat Al-Quran dan hadis tertentu. Banyak juga dapat belajar medication terms yang diterangkan maksudnya. Emosi saya turun dan naik mengikut posting Dr Muslih. Kisah di wad Ortopedik, Perubatan Am, Obstetrik, Gynecology, Surgery, Pediatrik, NICU dan Maternity membuatkan saya kadang-kadang, huhu, thats why I dont want to be a doctor. Tak sanggup nak berdepan dengan cabaran mencemaskan itu. Buat teman-teman medik, go on guys. You are the chosen one to do all those noble jobs. Do it because of Allah!

Posting pertama: Wad Ortopedik


Ortopedik merupakan bidang perubatan yang berkaitan dengan penyakit-penyakit tulang, sendi dan struktur yang berkaitan. Antara part yang menarik adalah isu Clexane. Clexane merupakan sejenis ubat mencairkan darah yang mengandungi protein khinzir. Dr Muslih diarahkan untuk menggunakan ubat tersebut untuk pembedahan menggantikan sendi lutut seorang pesakit Muslim. Dr Muslih yang mengetahui bahawa hukumnya haram berusaha untuk meminta kebenaran dari doktor-doktor pakar untuk menukar ubat tersebut kepada Heparin (yang sama fungsi dan keberkesanannya). Ada sesetengah doktor buat endah tak endah hinggalah Dr Muslih menelefon doktor pakar yang menjaga wad tersebut. Kebenaran untuk menggunakan heparin itulah yang diharapkan oleh Dr Muslih. Dengan rasa tanggungjawab untuk ummah, dengan beraninya, Dr Muslih mengambil pen marker berwarna merah dan menconteng protokol rawatan di wad tersebut yang menggunakan Clexane pada asalnya, dengan menulis "FOR EVERY MUSLIM PATIENT, PLEASE GIVE S/C HEPARIN". S/C tu adalah kaedah menyuntik ubat ke dalam kulit.

Satu lagi kisah menarik di wad Ortopedik adalah mengenai Pakar Cucuk Jalanan. Dalam kepenatan on call dan baru selesai kerjanya sebelum subuh pagi tersebut, Dr Muslih memilih untuk membelek tafsir surah Al-Baqarah yang selalu dibawanya ke mana-mana sambil menunggu Subuh sebab kalau tidur takut terlajak Subuh. Tiba-tiba dikejutkan oleh panggilan seorang nurse tentang ada patient baru masuk dari emergency. Seorang drug addict yang dah sampai tahap cucuk badan sendiri, Encik Misman. Disebabkan urat-urat di tangannya dah habis rosak, Misman mula mencucuk heroin di pangkal pahanya pula. Kerana itu, pangkal paha kirinya membengkak dan bernanah. Dr Muslih menyarankan operation untuk buang nanah tersebut. Dan Dr Muslih juga menyarankan untuk membuat ujian HIV dan Misman bersetuju. Tapi bila nak ambil sampel darah, Dr Muslih gagal sebab salur darah di badan Misman telah menjadi keras dan kecil. Berpeluh-peluh Dr Muslih mencuba. At last, Misman sendiri yang menyuntik pangkal paha kanan dan menyedut darahnya. Nasihat Dr Muslih dalam usikan, "Hmm, ni kalau belajar sungguh-sungguh dulu, boleh jadi pakar cucuk nih. Kalau ada anak, didik dia jadi pakar cucuk bertauliah. Jangan jadi pakar cucuk jalanan". Misman tersengih.. =D. Petangnya, nurse bagitau Misman tu ingin berjumpa dengan Dr Muslih. Bengkak nanah di pahanya dah pecah. Bila ditanya kenapa boleh jadi camtu, katanya "Saya rasa gatal sangat kat bahagian ni, saya picitlah. Tak tahan dah. Nak tidur pun susah". Dr Muslih tersenyum lucu. Hatinya berbisik, 'Masya-Allah, drug addict ni memang berbakat jadi doktor. Semalam ambil darah sendiri. Hari ini buat operation nanah sendiri pula. Kalaulah dia sedar potensi dirinya sejak awal, kan bagus'. Disebabkan itu Misman dibenarkan pulang. Tak jadi operation.. hehe..
Tapi Dr Muslih sempat berpesan kepadanya supaya jangan lagi cucuk dadah dan dia berjanji untuk ke pusat pemulihan. Dan Misman kotakan janjinya. Setelah beberapa bulan, Misman hadir dengan badan yang lebih berisi dan berkopiah dan bersalaman dengan Dr Muslih (ketika itu ayah Misman dimasukkan ke wad dan meninggal dunia di situ).

Posting kedua: Jabatan Perubatan Am dan kemudian ditukar ke Wad Hepatology

Posting kedua Dr Muslih di Jabatan Perubatan Am. Tapi disebabkan didenda oleh Timbalan Pengarah Hospital yang degil dan tak berapa bertimbang rasa, Dr Muslih ditukarkan ke Wad Hepatology. Sebabnya mudah. Kerana Timbalan Pengarah menerima aduan dari seorang waris pesakit yang marah apabila lambat dilayan, hanya kerana ingin mengetahui penyakit abangnya. Ketika itu Dr Muslih terpaksa menyiapkan report dan urusan discharge pesakit yang dibenarkan pulang pada hari tersebut di wad lain. Bagi Dr Muslih itu lebih penting sebab urusan itu perlu disegerakan sebelum farmasi untuk ambil ubat ditutup, bagi pesakit yang dah dibenarkan pulang.

Di wad Hepatology (penyakit-penyakit yang berkaitan dengan hati), saya belajar satu medication term yang menarik, needle prick. Maksudnya jarum atau peralatan hospital tercucuk di badan sendiri. Ianya sangat bahaya terutamanya di wad Hepatology kerana kebanyakan pesakit di wad tersebut adalah pesakit yang mempunyai penyakit berjangkit yang amat bahaya seperti HIV dan hepatitis. Yang mengejutkan adalah kawan Dr Muslih, Dr Neezam yang kepenatan malam itu disebabkan kerja-kerja yang banyak dan on call terkena needle prick. Natijahnya, Dr Neezam menjadi trauma. Dia tak mampu bekerja berbulan-bulan lamanya. Menggeletar apabila memegang jarum dan akhirnya terpaksa balik rumah. Namun akhirnya berkat kesabaran Dr Muslih untuk menolong sahabatnya, Dr Neezam kembali pulih. Dr Muslih membawa Dr Neezam berjumpa dengan Ustaz Basir, ustaz yang selalu memberi tazkirah kepada Dr Muslih dan usrahnya. Hanya dengan perbualan mesra dan kata-kata suntikan semangat dari Ustaz Basir, Dr Neezam mampu melawan traumanya dan kembali bertugas.

Pada suatu malam, ada pesakit perempuan yang masih berada di alam persekolah dimasukkan ke wad kerana menelan 20 biji panadol. Kenapa? kerana putus cinta, tengok boyfriend menunggang motorsikal dengan budak perempuan lain! huhu.. Nak bunuh diri sebab itu je. Tak berbaloi habis duit beli panadol banyak-banyak dik oi! Biasalah cinta monyet. Monyet yang bercinta pun heran agaknya nape la manusia suka sangat 'cinta monyet' . Tapi seperti biasa, Dr Muslih merawat dengan penuh hikmah dengan kata-kata yang penuh nasihat. Dr Muslih berpesan supaya budak itu belajar sungguh-sungguh dan belajar cintakan Allah, agama, ibu bapa, keluarga dan pelajaran. Esoknya, setelah budak perempuan itu berlalu dengan ibu dan kakaknya keluar dari hospital, seorang cleaner datang memberi sepucuk surat kepada Dr Muslih.

Terima kasih kepada Abang doktor kerana merawat saya. Sesungguhnya saya sudah benci kepada teman lelaki saya. Abang doktor kelihatan seorang yang sangat baik. Sudilah kiranya abang doktor menjadi teman hidup saya. Bimbinglah saya. Hati saya telah terpaut kepada abang doktor. Sila hubungi nombor di bawah ini untuk berkenalan dengan saya. I love you so much.

Daripada,
Adik xxx
012-347xxxx


keh2.. :D... dik, kalau akak biotech yg tulis cmni kt abang doktor pon konfom kene reject.. haha... adoyai!

Agak-agak Dr Muslih buat apa?
>>Terus gumpal dan buang dalam tong sampah. Baginya ada seribu sebab kenapa dia tak perlu melayan.

Sebab satu, Dr Muslih dah mengikat tali pertunangan dengan Qani'ah. Melayani gadis lain walau hanya dengan niat untuk membimbing hanya akan mengundang fitnah. Kedua, tidak mahu cinta yang tak berlandaskan syariat. "berhubung dengan telefon? Cintaku tak semurah itu", bisik hati Dr Muslih. Ketiga, dia hanya mendambakan cinta Allah SWT. Cinta yang bakal dicurahkan kepada seorang yang bernama isteri kelak, hanyalah atas dasar cinta kepada Allah SWT. Keempat, dia tidak mahu memilih seseorang yang bermasalah seperti remaja tersebut. Jika dijadikan pasangan hidup, tentu memerlukan masa untuk mendidiknya beragama. 'Baik memilih produk yang sudah siap. Terjamin sikit didikan anak-anakku nanti. Wanita solehah tetap pilihan setiap lelaki yang beriman'.

Posting ketiga: Obstetrics and Gynaecology (O&G) -Perbidanan dan Sakit Puan

Antara isu yang menarik di wad ini adalah isu merancang kehamilan. Setiap doktor di wad O&G dimestikan untuk menasihati setiap ibu yang mengandung untuk merancang kehamilan. Dan cara yang disarankan adalah seperti makan pil, suntikan hormon dan susuk (norplan), menggunakan alat dalam rahim (IUD) atau pembedahan ke atas suami isteri kalau perlu. Berkerut dahi Dr Muslih yang tidak bersetuju dengan polisi pihak hospital. Baginya, tidak perlulah sampai diwajibkan menasihati dan menyarankan setiap ibu yang telah bersalin untuk merancang kehamilan dan memilih salah satu kaedah tersebut. Cukuplah sekadar kepada ibu-ibu yang mempunyai masalah kesihatan dan hal-hal sepatutnya. Ibu-ibu yang masih muda dan mempunyai suami yang bekerja tidak seharusnya merancang kehamilan dengan kaedah-kaedah tersebut. Islam sendiri telah mengajar kaedah merancang kehamilan semula jadi yang sepatutnya iaitu ibu perlu menyusu lengkap selama dua tahun manakala bagi si suami perlu melakukan azal (pancut air mani di luar faraj isteri) untuk merancang kehamilan isterinya. Hebat jugak la perdebatan antara Dr Muslih dan pakar-pakar O&G yang tetap bertegas dengan polisi mereka.

Dan banyak lagi kisah-kisah menarik sepanjang perjalanan kisah doktor muda ini di hospital tersebut sebelum ditukarkan ke hospital lain. Dan banyak juga hukum-hukum fiqh yang disertakan. Antaranya, hukum fiqh perlukah bersuci dan solat bagi seorang pesakit? Hukum doktor lelaki merawat pesakit wanita. Ada juga info khatan bayi perempuan. Hukum adakah darah yang keluar selepas keguguran adalah darah nifas dan perlukah menunaikan solat ke atas janin yang gugur? Info haid dan istihadhah. Info tanda-tanda awal kehamilan dan sebagainya.

Tanggungjawab menyampaikan

Dr Muslih sebenarnya mempunyai dua orang sahabat yang sama-sama bertugas sebagai doktor pelatih di hospital tersebut iaitu Dr Neezam dan Dr Nazir. Tapi kedua-dua sahabatnya ini jenis yang tak mementingkan agama. Mereka kerap keluar dating dan berpegangan tangan dengan wanita bukan muhrim. Juga bertukar-tukar wanita. Setiap kali mereka makan bersama, pasti Dr Muslih akan menasihati mereka. Namun ada sahaja alasan mereka. Akhirnya Dr Nazir berkahwin. Tapi Dr Muslih tak mampu berada lama di majlis perkahwinan Dr Nazir kerana tak sanggup tengok isteri Dr Nazir yang berpakaian yang menunjukkan aurat. Dadanya didedahkan. Adanya sesi tepung tawar dan merenjis bunga mawar yang jelas mengikut adat Hindu, bukan ajaran Islam. Sebelum pulang, sempat Dr Muslih menghantar mesej kepada Dr Nazir:

Hai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuan dan isteri-isteri orang mukmin: "Hendaklah mereka menghulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Surah Al-Ahzab 33: ayat 59).


Dan pada suatu hari, di surau hospital, Dr Muslih terserempak dengan Dr Nazir yang sedang membaca Al-Quran tersekat-sekat. Dari situ, Dr Nazir meminta bantuan Dr Muslih untuk mengajarnya membaca Al-Quran. Mereka menetapkan perjumpaan pada hari-hari tertentu, hari yang mereka tidak on call. Perjumpaan (usrah) itu kemudiannya turut disertai oleh Dr Neezam. Dan yang kelakarnya mereka berdua tak tahu pun perjumpaan mereka itu dikenali sebagai usrah. Pada hari perpindahan Dr Muslih ke hospital lain barulah mereka mengetahui apa itu usrah padahal mereka telah pun mengikutinya telah lama. ^___^

Baitul Muslim (Keluarga Islam) Dr Muslih

Di awal cerita lagi, telah diterangkan bahawa Dr Muslih sudah pun bertunang. Dan tempoh pertunangan mereka selama setahun sangat terjaga. Malahan kisah urusan jodoh mereka juga mengikut syariat. Semuanya bermula ketika Dr Muslih masih di tahun akhir pengajiannya. Mulanya Dr Muslih tidak mahu berfikir lebih tentang urusan perkahwinan kerana ingin menamatkan pengajian terlebih dahulu. Tapi seorang Ustaz yang dikenalinya telah cuba menjodohkan Dr Muslih dengan seorang gadis iaitu, Qina'ah. Hanya kerana agamanya yang sempurna, Dr Muslih menerima Qina'ah selepas istikharah. Urusannya cukup mudah apabila ibu bapa Qina'ah menerima dengan baik hajat Dr Muslih melalui telefon. Kemudian Dr Muslih bagitahu ibu bapanya dan kedua-dua buah keluarga pun bertemu dan berbincang. Mereka pun bertunang. Dr Muslih sangat pemalu dan langsung tak pandang Qina'ah pada hari pertunangan mereka. Qina'ah juga sama. Hanya berada di sebalik tirai dan di kalangan muslimat sahaja. Sebab itu Dr Muslih menerima bulat-bulat kata-kata saudara mara yang mengatakan Qina'ah bersaiz XL menyebabkan jubah yang dibeli untuk hantaran juga bersaiz XL. (bagi yang telah membaca 'Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasulullah" akan tahu persamaan cerita ini.. ;p).

Urusan pernikahan mereka juga sangat simple. Tak perlu wang hantaran berpuluh-puluh ribu walaupun Qina'ah adalah lulusan master. Mas kahwin mereka hanyalah RM84 sahaja dan hantaran juga tidak disyaratkan. Sungguh mudah bukan? Tak perlulah RM88 888.88 dengan hantaran 15 berbalas 13 serba satu.. fuhh! jenuh nak bayar hutang tu.. Lagipun kan, 3 ciri kesempurnaan wanita adalah murah maharnya, mudah urusan perkahwinannya dan subur rahimnya (lahirkan anak ramai). Dan pada hari pernikahan mereka pun, kedua-duanya masih malu-malu bila diusik suruh bergambar berdua. Tapi pada malamnya setelah solat sunat pengantin, barulah Dr Muslih menyedari yang isterinya hanyalah bersaiz S ataupun M je. Dan malu-malu mereka dirobohkan dengan kreatif dan romantisnya taaruf mereka berdua. Selebihnya, rahsia mereka berdua. Dan antara yang menarik adalah sikap tanggungjawab Dr Muslih. Sebelum mereka berkahwin lagi Dr Muslih telah pun membeli sebuah rumah untuk mereka berdua. Dia sendiri yang mengemas dan membeli barang-barang perabot selengkapnya. Itulah yang sepatutnya kan? Bukti kesungguhan untuk mendirikan rumah tangga.

Itu je la. Yang selebihnya, sila dapatkan buku ini di pasaran. InsyaAllah tak akan rugi. Sememangnya berbaloi. Saya sangat sarankan agar dimiliki oleh kaum Adam. Lagipun kan 'Leaders are Readers'. Boleh tahu macam mana dalam kesibukan urusan kerja, urusan daie itu tetap dijalankan. Dan boleh juga tahu hal-hal kewanitaan. Lelaki yang bakal jadi suami dan ayah kena ambil tahu... :DD . Tapi yang perempuan juga perlu dapatkannya. Banyak manfaat. InsyaAllah.. ^___~

2 comments:

Komen anda..