Monday, August 9, 2010

Deinococcus radiodurans



Dalam kelas Microbiology and Immunology hari ini, berkenalan dengan Deinococcus radiodurans. Sangat menakjubkan ciptaan Allah yang satu ini. Bakteria juga antara makhluk Allah yang wujud di dunia ini. Malahan bilangan makhluk ini tersangat-sangatlah banyak. In fact, there are 10-100 microorganisms per breath! Agaknya kalau microorganisms tu mengenyangkan, manusia dah tak perlu masak nak makan dah, just breath.. hehe.. :p

Deinococcus radiodurans ini termasuk dalam kumpulan bakteria. Dan merupakan spesis yang hebat.


Deinococcus radiodurans is listed in the Guinness Book of World Records as "the world's toughest bacterium. Deinococcus can survive in most of the extreme conditions including drought conditions, lack of nutrients, and, most important, a thousand times more radiation than a person can.

What makes this Deinococcus radiodurans such great?

An efficient system for repairing DNA is what makes the microbe so tough. High doses of radiation shatter the D. radiodurans genome, but the organism stitches the fragments back together, sometimes in just a few hours. The repaired genome appears to be as good as new.


Dan tambah mengejutkan lagi apabila saintis US sudah mula mengkaji keupayaan Deinococcus untuk menyimpan maklumat!

message which can be encoded in the form of artificial DNA can get stored in the genomes of various bacteria which have ability to multiply, and then can be later retrieved later when needed.


Maksudnya, semua maklumat boleh ditukar dalam bentuk DNA dan disimpan dalam bakteria!
Sebagaimana kita save files dalam hard disk.

Subhanallah. Mengagumkan bukan. Sangat hebat bakteria itu. Tetapi Pencipta nya jauh lebih hebat. Malah Maha Agung. Deinococcus itu hanya melakukan apa yang diizinkan Allah sahaja tanpa ingkar sedikit pun. Tapi manusia yang mengkajinya yang masih tak sedar-sedar dan ingkar padaNya.


0 comments:

Post a Comment

Komen anda..